Betalingsoppfølging

Betalingspåminnelse

De fleste bedrifter som selger på kreditt, vil før eller senere oppleve at de får kunder som ikke betaler. Du kan i slike tilfeller velge å tapsføre/avskrive fordringen, eller forsøke å drive den inn.

Det første du da kan gjøre er å sende en betalingspåminnelse (purring) og/eller et inkassovarsel til kunden. I ditt Mamut-system gjøres dette enkelt ved hjelp av en veiviser.

I Mamut Business Software kan du velge om du vil sende betalingspåminnelser med eller uten forsinkelsesrente til kunder som betaler etter forfall. Du kan angi hvor mange betalingspåminnelser du vil sende samt definere hvilke nivåer som eventuelt skal inkludere forsinkelsesrente. Du kan også knytte påminnelsesgrupper til påminnelsesnivåene, og deretter koble kunder til de forskjellige påminnelsesgruppene.

Systemet gir deg også mulighet til å sende rentefaktura til kunden etter at gjelden er betalt, uavhengig av hvorvidt du velger å inkludere forsinkelsesrente på betalingspåminnelser. Les mer om rentefakturering nedenfor.

Du kan angi innstillinger for betalingspåminnelser via Vis - Innstillinger - Regnskap - Reskontro.

Les mer i Om betalingspåminnelse/inkassovarsel.

Factoring

Vil du slippe å ta hånd om fakturaoppfølgingen selv, kan du selge fordringene dine til et factoringselskap som da tar over oppfølgingen av dine utsendte fakturaer og føring av kundereskontro. På den måten får du frigjort arbeidstid som du kan bruke på andre oppgaver, og er samtidig garantert å få inn utestående fordringer.

Du kan angi innstillinger for factoring via Vis - Innstillinger - Regnskap - Reskontro.

Les mer i Om factoring.

Rentefakturering

Ved hjelp av rentefakturering kan du fakturere kunder for tapte renteinntekter. Tapte renteinntekter på kunder som betaler for sent kan utgjøre betydelige beløp i løpet av året. Enkelte velger å kompensere for dette tapet ved å fakturere forsinkelsesrente.

Du kan velge mellom ulike alternativer for å kreve inn tapte renteinntekter i Mamut Business Software. Du kan velge om du vil inkludere forsinkelsesrente allerede på betalingspåminnelsene, eller om du vil sende ut rentefaktura etter at gjelden er betalt. Inkluderer du forsinkelsesrente på betalingspåminnelsen, vil renten likevel fortsette å løpe frem til fordringen er betalt. Ønsker du derfor å kreve inn renter som er påløpt fra betalingspåminnelsen ble sendt ut til gjelden ble betalt, kan du lage en vanlig rentefaktura på dette.

Merk! Det finnes visse formelle krav til originalfaktura og rentefaktura som må oppfylles for at du skal kunne kreve renter på forfalte fordringer. Se aktuell lovgivning eller kontakt din regnskapsfører/revisor for å få vite mer om dette.

Du kan angi innstilling for rentefakturering via Vis - Innstillinger - Regnskap - Reskontro.

Les mer om rentefakturering Om rentefakturering.

Les mer om hvordan du legger til rentefakturering på betalingspåminnelser i Innstillinger for Betalingspåminnelse/Inkassovarsel.

Remittering - Betaling til bank

Utbetalinger til leverandører posteres som bilag i hovedboken. I reskontro kan du benytte Betaling til bank, en veiviser som gjør det enklere å velge ut hvilke poster som skal betales, samt å utføre selve betalingen, og som kan hjelpe deg med å postere utbetalingene når de er utført.

Veiviseren for betaling til bank kan benyttes på to måter; automatisk remittering og manuell remittering.

Du kan angi innstillinger for remittering via Vis - Innstillinger - Regnskap - Reskontro.

Les mer i Remittering - Betaling til bank.

OCR/Bank

Ved hjelp av funksjonaliteten for å lese inn OCR-filer fra bank kan du lese inn filer fra banken som inneholder informasjon om innbetalinger fra kundene dine. På denne måten slipper du manuelt å registrere innbetalinger fra kunder.

Les mer i OCR/bank - Innlesing av filer fra bank.

Inkasso

Dersom du opplever at kunder fortsatt ikke har betalt etter å ha mottatt varsel om inkasso, kan du sende fordringen(e) til et inkassoselskap som overtar inndrivelsen og all videre kommunikasjon med kunden i denne forbindelsen.

Du kan angi innstillinger for inkasso via Vis - Innstillinger - Regnskap - Reskontro.

Les mer i Om inkasso.

Se også:

Reskontro

Om betalingspåminnelse/inkassovarsel

Om factoring

Om rentefakturering

Bankfiler/automatisk remittering

OCR/bank - Innlesing av filer fra bank

Om inkasso

Om leverings- og betalingsbetingelser