Om Ordre/Faktura

En ordre som opprettes danner grunnlaget for fakturering av ordren. All informasjon om kunden og produktene blir arvet fra de respektive registrene til ordren, og deretter fra ordren til faktura, noe som medfører at registreringen blir betraktelig enklere.

Ordrestatus

Selve ordren opptrer med ulik status avhengig av hvor i prosessen den befinner seg. Du kan se hvilken status en ordre befinner seg i, i nedtrekkslisten oppe til høyre i skjermbildet. Les mer om hvordan du bruker nedtrekklisten i Nedtrekkslisten Status.

Status representerer ulike stadier i salgsprosessen. En ordre opprettes normalt først som en Ubehandlet ordre. I en enkel salgsprosess Effektueres ordren ved å klikke på Fakturere-knappen på verktøylinjen. Selve effektueringen består i å opprette en fakturautskrift. Ordren skifter da status til Faktura, eller eventuelt Faktura, ikke levert. En faktura kan også være en kontantfaktura, det vil si en faktura som forutsettes betalt i det den utstedes.

Selve prosessen med fakturering kan foregå enten kun etter at produktene er levert, eller også før de er levert. Om fakturering skal være tillatt før leveranse, bestemmes i firmainnstillingene. Alternativt kan du på samme sted bestemme at ordren først skal kunne faktureres når du selv har markert for Klar til fakturering i fanekortet Diverse.

Restordre

En ordre kan ha status Restordre. Dette betyr at deler av ordren har vært levert og fakturert.

Det genereres en restordre når du velger å endre antallet som skal leveres, og deretter fakturerer en ordre. Restordren behandles som en ny ordre i systemet. Ved utskrift av restordren vil du få opprinnelig ordrenummer med på utskriften.

Funksjonalitet for restordre forutsetter at du ikke har merket av for Ingen fakturering av ordre før alle produkter er levert i firmainnstillingene for Tilbud/Ordre/Faktura.

Du krediterer også en faktura fra dette vinduet ved å klikke på knappen Slett.

Opprette en kontantfaktura

Restordre

Kreditere en faktura

Utskrifter

Ordrene kan skrives ut på en rekke ulike dokumentformularer, og sendes til skriver, e-post, telefaks, eller til forhåndsvisning på skjerm. Har du installert en PDF-skriver, kan tilbudet også overføres til PDF-format som en fil.

Tips! Ved hjelp av utvalgsinnstillinger kan du fakturere flere ordrer eller kreditnotaer på samme tid, i tillegg til å opprette individuelle rapporter for faktureringen. Slike individuelle rapporter er et supplement til systemrapportene, som du finner under Fil - Skriv ut. Et eksempel på hvordan du optimalt kan bruke denne funksjonen finner du i Avansert utvalg.

Språk og tilpassing av utseende

Den kan skrives ut i et annet språk, du kan få en egen logo på utskriftene, og du kan legge inn dine egne faste tekster.

Skrive ut faktura på et annet språk

Sette inn logo på utskrifter

Legge inn fast tekst på ordre-/fakturautskrifter

Samlefakturering

Du kan opprette ordrer med status Ubehandlede samleordrer for å samle ordrene i en samlefakturering.

Samlefakturering

Kredittgrenser og Kredittsperrer

Du kan opprette kredittgrenser og kredittsperrer for ordrer. Dette vil kunne hindre at det blir opprettet ordre for kunder som har overskredet sin kredittgrense eller som har kredittsperre. Se mer om dette i Om kredittgrenser og kredittsperrer.

Integrasjon med andre moduler

Har du opprettet et tilbud til en kunde, vil du normalt ha registrert den informasjonen som er nødvendig for å opprette selve ordren når kunden aksepterer tilbudet. Derfor kan du med et par tastetrykk opprette en ordre fra et tilbud. Se mer om dette i Effektuere et tilbud/opprette ordre.

Dersom du lagerfører produkter, vil levering av produkter foretas i lagermodulen. Modulen er tett integrert med ordrene ved hjelp av en rekke knapper og funksjoner, som for eksempel åpner ordrene fra oversiktsvinduer i lagermodulen som gir samlet informasjon om for eksempel Ordrer, ikke levert og Beholdning.

I ordreregistreringen vil du kunne skaffe deg oversikt over lagerstatus på de ulike produktene. Skulle det være behov for å kjøpe inn produkter, kan du opprette et innkjøp basert på selve salgsordren direkte fra ordreregistreringen. Kanskje har du allerede produktene i bestilling. Da kan du reservere denne bestillingen for en bestemt ordre.

Du kan også se en Leveringsplan som viser produkter i innkjøp som ikke er mottatt.

Opprette innkjøp på grunnlag av salgsordre

Reservere en salgsordre mot innkjøp

Leveringsplan

.Opprette aktiviteter: Ved å klikke på pilknappen til høyre for Opprette aktiviteter kan du opprette skreddersydde aktiviteter. Ved hjelp av Aktivitetsmaler kan du selv velge hvilke aktivitetstyper som skal være tilgjengelige i hver enkelt modul.

Ordre/Faktura er integrert med andre moduler slik at tilbud kan hentes, opprettes og redigeres som en naturlig del av arbeidsprosessen. Du finner fanekort for ordre i modulene Kontakt, Kontaktperson, Prosjekt og Aktivitet.

Se mer om fanekortene:

Kontaktoppfølging, fanekortet Ordre/Faktura,

Kontaktoppfølging, fanekortet Ordre/Faktura,

Prosjektregister, fanekortet Ordre/Faktura og

Opprette en ny aktivitet.

I Timeregistrering er det funksjoner for å overføre utførte timer til Ordre/Prosjekt, for å viderefakturere timene. Se mer i Om Timeregistering.

Tips! Fakturerer du regelmessig de samme kundene for de samme produktene og/eller tjenestene, kan det være hensiktsmessig å benytte modulen for Abonnementsfakturering. I modulen har du full oversikt over hvilke abonnement som skal faktureres hvilke kunder, og hvor ofte faktureringen skal finne sted. Se mer om Abonnementsfakturering.

eFaktura

eFaktura egner seg for bedrifter som fakturerer flere av sine forbrukerkunder regelmessig. Skal du fakturere dine kunder gjennom eFaktura, må du først kjøpe denne tjenesten gjennom banken din. Deretter setter du opp programmet.

Se mer i Om eFaktura.

Innstillinger for Ordre/Faktura

I brukerinnstillingene for Ordre/faktura bestemmer du hva som skal vises i skjermbildene for deg som bruker. Der kan du også gjøre en del valg som kan forenkle registreringsprosessen.

I firmainnstillingene styres bruksmåten for alle brukere. Vær oppmerksom på at disse innstillingene er felles for Tilbud, Ordre og Faktura.

Se også:

Brukerinnstillinger for Ordre/Faktura

Firmainnstillinger for Tilbud/Ordre/Faktura

Ordre/Faktura-registeret

Om leverings- og betalingsbetingelser

Om e-post i programmet

Om Lagermodulen

Aktivitetsmaler